Πως φτιάχνεται ένα Habano

Ο χρόνος έχει ολοκληρώσει τη δουλειά του, και το φύλλο είναι επιτέλους έτοιμο να παίξει τον ρόλο του στη δημιουργία ενός Habano.

Οι ακόλουθες σελίδες περιγράφουν μια εξαιρετική διαδικασία παραγωγής που έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 200 χρόνια.

Παραλλαγές στη μέθοδο παραγωγής

  1. Totalmente a Mano Tripa Larga – Totally hand-made, long filler

Όλα τα πούρα εκτός από έναν μικρό αριθμό κατασκευάζονται εντελώς με το χέρι με filler που αποτελείται από φύλλα καπνού πλήρους μήκους. Σύμφωνα με τα πρότυπα που καθορίζει το Ρυθμιστικό Συμβούλιο για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (DOP) Habanos, αυτά είναι «εντελώς χειροποίητα, long filler», φτιαγμένα με fillers και binders που από συγκομιδή μόνο στο Vegas de Primera – πρώτο κατηγορίες χωράφια – που βρίσκονται στη Vuelta Abajo.

  1. Totalmente a Mano Tripa Corta – Εντελώς χειροποίητο, short filler

Κάποια κατασκευάζονται επίσης εντελώς με το χέρι, αλλά χρησιμοποιούν filler που αποτελείται εν μέρει από μικρότερα τμήματα φύλλων. Αυτά είναι τα «εντελώς χειροποίητα, short filler» Habanos. Μπορούν να φτιαχτούν με fillers και binders από οποιαδήποτε περιοχή καπνού της Κούβας που προστατεύεται από ονομασίες προέλευσης.

Προετοιμάζοντας τα Wrapper φύλλα

(1. Τα πολύτιμα wrapper αφαιρούνται προσεκτικά από τα δέματά τους και διαχωρίζονται, αυτή η διαδικασία ονομάζεται zafado.)

Τα wrapper έχουν πλέον ωριμάσει και είναι καιρός για την τελική ταξινόμηση τους. Πρέπει επίσης να αφαιρεθούν τα κοτσάνια τους.

(2. Ta wrappers θα ψεκαστούν σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενους θαλάμους υγρασίας, μια διαδικασία που ονομάζεται moja.)

Η moja, τα φέρνει στην ελαστική κατάσταση που απαιτείται ώστε να εξυπηρετήσουν τον τελικό τους σκοπό, να τυλίξουν ένα πούρο.

Οι gavillas ή τσαμπιά των 40 έως 50 φύλλων ψεκάζονται κάτω από ένα λεπτό σπρέι καθαρού νερού. Το περισσευούμενο νερό απομακρύνεται με μικρές δονήσεις για να αποφευχθούν λεκέδες και τα φύλλα κρέμονται σε ράφια, ώστε η υγρασία να απορροφηθεί ομοιόμορφα. Ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι θάλαμοι υγρασίας, έχουν εγκατασταθεί σε μερικά από τα κορυφαία εργοστάσια για την εκτέλεση αυτής της εργασίας.

Στη συνέχεια, τα χέρια των υψηλά ειδικευμένων ανδρών και γυναικών εκτελούν το Despalillo (stripping) και το Rezagado (ταξινόμηση). Μία κίνηση αφαιρεί προσεκτικά ολόκληρη την κεντρική φλέβα του φύλλου αφήνοντας τα δύο μισά του έτοιμα να ταξινομηθούν σε περίπου 20 διαφορετικές αποχρώσεις και μεγέθη.

(3. Αφαίρεση των κεντρικών φλεβών από τα φύλλα και ταξινόμηση κατά μέγεθος και χρώμα.)

Στο παρελθόν αυτές οι εργασίες γινόντουσαν αποκλειστικά από γυναίκες. Από εδώ έχει βγει και ο περίφημος μύθος ότι τα Habanos τυλιγόντουσαν στους μηρούς των κοριτσιών.

(4. Τα wrappers που έχουν απογυμνωθεί και βαθμολογηθεί αποθηκεύονται σε παρτίδες που έχουν επιλεγεί για τα μεγέθη που θα ντύσουν.)

Προετοιμάζοντας τα φύλλα filler και binder

Τα φύλλα filler και binder αφαιρούνται προσεκτικά από τα δέματά τους για εξέταση.

Εάν είναι απαραίτητο, αερίζονται σε ράφια για να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγρασίας, ή εναλλακτικά μεταφέρονται στο δωμάτιο στεγνώματος όπου απομακρύνεται η υπερβολική υγρασία. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ξύλινα δοχεία για μία έως τρεις ημέρες έως ότου κριθεί ότι είναι έτοιμα.

Σύνθεση του μείγματος

Το έργο της επιλογής των μειγμάτων για κάθε μάρκα σύμφωνα με τη δικιά της συνταγή, ξεκινά πολύ πριν φτάσουν τα πακέτα στο εργοστάσιο.

Το μείγμα για κάθε μέγεθος σε κάθε μάρκα καθορίζεται και παρακολουθείται από το Ινστιτούτο Ερευνών Καπνού μαζί με την Habanos S.A. ως μέρος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου για τη διασφάλιση της τήρησης των χαρακτηριστικών ποιότητας και γεύσης κάθε πούρου. Το καθήκον του Ligador – Master Blender – σε κάθε εργοστάσιο είναι να επιβεβαιώσει ότι ορίζεται από τους παραπάνω.

Ένα αξιοσημείωτο του κουβανικού καπνού είναι πως μια τόσο μικρή έκταση του Vegas de Primera μπορεί να παράγει μια τόσο μεγάλη ποικιλία γεύσεων από περιοχή σε περιοχή. Κυριολεκτικά ο καπνός που καλλιεργείται στη μία πλευρά ενός δρόμου στο Vuelta Abajo μπορεί να έχει τελείως διαφορετική γεύση από τον καπνό που καλλιεργείται στην άλλη πλευρά.

Υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ του εργοστασίου και των περιοχών που παρέχουν τα φύλλα για τις μάρκες που κατασκευάζει. Ωστόσο, είναι ευθύνη του Master Blender να δοκιμάσετε τη γεύση των καπνών που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ξέρει συνταγή για κάθε μάρκα και μέγεθος και είναι ο φύλακας της συνοχής τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ινστιτούτου Ερευνών Καπνού, η αναλογία κάθε τύπου φύλλου που καθορίζει ο Master Blender για τα πούρα στην παραγωγή συναρμολογείται από το τμήμα ανάμειξης σε παρτίδες και δίνεται στους rollers πούρων για την εργασία της ημέρας.

Ονομάζουν το τμήμα ανάμειξης La Barajita – κυριολεκτικά «το πακέτο των καρτών» – επειδή η διαδικασία συναρμολόγησης των φύλλων για ένα μείγμα είναι παρόμοια με την αναδιάταξη των φύλλων μιας τράπουλας.

Τέλος, τρία χρόνια μετά ή και περισσότερο από τη συγκομιδή των φύλλων ήρθε η ώρα για να γίνουν ένα Habano.

Η Phoenicia Fereos Hellas S.A. (PFH S.A.) δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων από το 2007. Εισάγει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα καπνού με έμφαση στα χειροποίητα πούρα.

Αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο διανομέα των Κουβανέζικων πούρων της Habanos που θεωρούνται από τους απανταχού cigar afficionados ό,τι πιο εκλεκτό στον κόσμο των πούρων.

Για να συνεχίσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο
πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.