Η τέχνη ενός Torcedor

Τα Habanos φτιάχνονται Totalmente a Mano - Χειροποίητα - όπως ήταν πάντα, από τους Torcedores και Torcedoras, των οποίων τα χέρια καμία μηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Έτσι τα φτιάχνουν!

Για εργαλεία έχουν μόνο μια ξύλινη σανίδα (tabla), δύο κόπτες (την επίπεδη λεπίδα – chaveta – και τον μικρό δίσκο – casquillo), μια γκιλοτίνα, μια βαζάκι από άχρωμη και χωρίς άρωμα φυσική κόλλα (goma), ένα εργαλείο μετρήσεως μήκους και περιμέτρου (cepo), και την ικανότητα των δακτύλων τους.

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί Torcedor και μόνο η κορυφαία κατηγορία επιτρέπεται να φτιάχνει τα μεγαλύτερο και πιο περίπλοκα Habanos.

Χρειάζεται φυσικό ταλέντο για να φτάσει κάποιος στην κορυφή αυτού του τιμημένου σκάφους. Σήμερα οι περισσότεροι Torcedores είναι γυναίκες.

Κατά παράδοση, ένας Λέκτορας – αναγνώστης – διαβάζει στους Torcedores καθώς εργάζονται, από την καθημερινή εφημερίδα μέχρι και μυθιστορήματα που επιλέγονται με λαϊκή ψηφοφορία.

Αρχικά η Torcedora απλώνει τα δύο ή μερικές φορές τρία μισά φύλλα που σχηματίζουν το binder, τοποθετημένα έτσι ώστε οι φλεβικές κάτω πλευρές των φύλλων να βλέπουν προς τα μέσα όταν σχηματίζεται το πούρο.

Στη συνέχεια μαζεύει τα φύλλα του filler, αναδιπλώνοντας και ευθυγραμμίζοντας κάθε φύλλο για να εξασφαλίσει μια ευθεία διέλευση για καπνό στο τελικό Habano. Όλα τα φύλλα τοποθετούνται με τις ελαφρύτερες άκρες τους ως προς το πόδι (το αναμμένο άκρο) του πούρου, έτσι ώστε η γεύση να εντείνεται καθώς καπνίζεται. Τα φύλλα Medio Tiempo και ligero με ισχυρότερη γεύση, βραδείας καύσης τοποθετούνται πάντα στο κέντρο.

Τώρα η Torcedora σχηματίζει το bonche ή το μάτσο περιστρέφοντας το filler στο binder στην ακριβή διάμετρο που απαιτείται για το συγκεκριμένο Habano. Το κύλισμα ξεκινάει την μεριά που το πούρο καπνίζεται. Η συμπίεση του filler πρέπει να είναι συνεπής σε όλα τα σημεία. Στη συνέχεια το τέλος από το μάτσο φύλλων του πούρου κόβεται με τη γκιλοτίνα.

Η Torcedora κάνει τις δέσμες της σε παρτίδες και τις πιέζει για 30 λεπτά ή περισσότερο σε ένα ξύλινο καλούπι για να ρυθμίσει το σχήμα τους.

Στη συνέχεια, η Torcedora προετοιμάζει το μισό φύλλο για το wrapper, το οποίο είναι  υγρό, ώστε να αγκαλιάσει τέλεια στο σχήμα της δέσμης. Το βάζει στο ταμπλό με την πλευρά με τα περισσότερα νεύρα προς τα πάνω, αφήνοντας την ομαλότερη πλευρά του φύλλου να είναι ορατή στο εξωτερικό του πούρου.

Περικόβει ελαφρά το φύλλο με τη λεπίδα chaveta, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην άκρη που θα φαίνεται στο τελικό Habano.

Η δέσμη τοποθετείται στο περιτύλιγμα και τυλίγεται, ξεκινώντας από το πόδι του πούρου με την άκρη του φύλλου wrapper. Τα ευαίσθητα δάχτυλα τεντώνουν προσεκτικά και ισιώνουν το φύλλο καθώς η δέσμη καταλαμβάνει το wrapper.

Στη συνέχεια έρχεται το «καπάκι». Αρχικά κόβεται ένα τμήμα που ονομάζεται «σημαία» από το εφεδρικό φύλλο wrapper. Στη συνέχεια τυλίγεται γύρω από το κεφάλι για να κλείσει το ανοιχτό άκρο και να ασφαλίσει το wrapper.

Για να προσθέσει την τελική πινελιά, κόβει ένα κομματάκι σε σχήμα μικρού δίσκου με το casquillo και ασφαλίζεται το κεφάλι του πούρου με φυτική κόλλα.

Τέλος το πούρο τοποθετείται στην γκιλοτίνα για να πάρει το επιθυμητό μήκος και οι εργασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

Σε μια μέρα ένας καλός Torcedor μπορεί να φτιάξει μεταξύ 60 και 150 Habanos με αυτόν τον τρόπο, ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σχήματος.

Η Phoenicia Fereos Hellas S.A. (PFH S.A.) δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων από το 2007. Εισάγει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα καπνού με έμφαση στα χειροποίητα πούρα.

Αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο διανομέα των Κουβανέζικων πούρων της Habanos που θεωρούνται από τους απανταχού cigar afficionados ό,τι πιο εκλεκτό στον κόσμο των πούρων.

Για να συνεχίσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο
πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.