Παλαίωση Φύλλων καπνού

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένα Habanos μπορεί να επωφεληθεί από το πέρασμα του χρόνου.

Ο ένας τρόπος είναι τα φύλλα να αφεθούν να ωριμάσουν για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα πριν γίνουν πούρα.  Ο άλλος είναι η ωρίμανση να γίνει μετά την παραγωγή του πούρου.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατηγοριών στην προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Habanos που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις διαδικασίες και αναγνωρίζονται από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Παλαίωση φύλλων καπνού

Σε προηγούμενα άρθρα είδατε την περίπλοκη και, πάνω από όλα, χρονοβόρα διαδικασία σκλήρυνσης, ζύμωσης και γήρανσης που πρέπει να περάσουν όλα τα φύλλα για ένα Habano. Μόλις ολοκληρωθεί, τα φύλλα καπνού είναι έτοιμα να γίνουν πούρα. Ωστόσο, όπως και με τα πιο πολύτιμα οινοπνευματώδη ποτά, τα καπνά για τα Habanos μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την επιπλέον ωρίμανση. Καθώς τα επίπεδα ζακχάρου ανεβαίνουν οι τανίνες απελευθερώνονται για να προσφέρουν μια σαφώς πιο αρωματική γεύση στα φύλλα καπνού.

Από το 1999, η Habanos αποθηκεύει δέματα όλων των διαφορετικών τύπων φύλλων, που έχουν επιλεγεί για περεταίρω παλαίωση και διατηρούνται σε ειδικές αποθήκες στην Αβάνα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αποθέματα καπνών διαφορετικών χρονολογιών που δημιουργούν κάποια αξιοσημείωτα Habanos, και παράγονται σε μικρές ποσότητες και έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους πιο έμπειρους λάτρεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα καπνά χρησιμοποιούνται σε ειδικές εκδόσεις Habanos που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όλα τα φύλλα ενός πούρου είναι παλαιωμένα, σε άλλες πάλι η επιπλέον ωρίμανση ισχύει μόνο για τα φύλλα περιτυλίγματος.

Στη συνέχεια εξηγούνται οι κατηγορίες αυτών των πούρων που έχουν εγκριθεί από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (D.O.P.) Habanos.

Reserva

Ο όρος Reserva χρησιμοποιείται για να περιγράψει το Habanos στο οποίο όλα τα φύλλα – filler, binder και wrapper έχουν παλαιωθεί σε δέματα για τουλάχιστον 3 χρόνια πριν μεταφερθούν στο εργοστάσιο παραγωγής πούρων.

Ειδικά επιλεγμένα φύλλα από το Vuelta Abajo χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των Reserva Habanos.

Το πρώτο αυτού του τύπου ειδικότητας, το Cohiba Seleccion Reserva, κυκλοφόρησε το 2003 χρησιμοποιώντας καπνά από τη συγκομιδή του 1999. Στη συνέχεια, το Partagas Serie D No. 4 Reserva κατασκευάστηκε από φύλλα που καλλιεργήθηκαν το 2000 και το Montecristo No. 4 Reserva από φύλλα που συγκομίστηκαν το 2002.

Συνήθως μόνο ένας περιορισμένος αριθμός Reserva Habanos γίνονται για κάθε κυκλοφορία. Παρουσιάζονται σε μόλις 5.000 κομψά, λακαρισμένα κουτιά που περιέχουν 20 Habanos, τα οποία αριθμούνται ανάλογα. Κάθε πούρο φέρει ένα δεύτερο μαύρο με ασημένιο δαχτυλίδι για να ξεχωρίζει ότι είναι ένα Reserva.

Gran Reserva

Ο όρος Gran Reserva ισχύει μόνο για τα Habanos των οποίων τα filler, binder και wrapper έχουν παλαιωθεί για τουλάχιστον 5 χρόνια πριν μεταφερθούν στο εργοστάσιο.

Μόνο εκείνα που κρίνονται ως τα καλύτερα φύλλα από τη Vuelta Abajo, την καλύτερη ζώνη καλλιέργειας καπνού στην Κούβα, επιλέγονται να υποστούν μια τόσο μακρά διάρκεια ωρίμανσης ώστε να διασφαλιστεί ότι, όταν έρθει η ώρα να τα μετατρέψουν σε Habanos, θα προσφέρουν μια μοναδική γεύση και άρωμα .

Το πρώτο Gran Reserva Habanos κυκλοφόρησε το 2009 με καπνά που συγκομίστηκαν το 2003. Το μέγεθος που επιλέχθηκε ήταν το εμβληματικό Cohiba Siglo VI. Παρουσιάστηκε σε μόλις 5.000 κομψά, λακαρισμένα κουτιά που περιείχαν 15 πούρα, τα οποία αριθμήθηκαν ανάλογα, και κάθε Habano ταυτοποιήθηκε από μια μαύρη με χρυσή μπάντα Gran Reserva.

Ένα δεύτερο εμβληματικό μέγεθος, το Montecristo No. 2, κυκλοφόρησε ως Gran Reserva το 2011 χρησιμοποιώντας καπνά που συγκομίστηκαν το 2005.

Edición Limitada

Το πρώτο Edición Limitada –Limited Edition Habanos– κυκλοφόρησε το 2000 και έκτοτε κυκλοφορούν μεταξύ τριών και πέντε διαφορετικών πούρων ετησίως, εκτός από το 2002. Τα wrapper είναι περιορισμένης έκδοσης είναι πιο σκούρα από αυτά που βρίσκονται σε ένα τυπικό Habanos. Τα πιο σκούρα περιτυλίγματα προέρχονται από τα φύλλα που συλλέγονται από τα υψηλότερα επίπεδα στα φυτά καπνού που είναι υπό σκιά, τα οποία είναι παχύτερα. Τέτοια φύλλα απαιτούν μεγαλύτερες περιόδους για ζύμωση και ωρίμανση, έτσι αφήνονται σε δέματα για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την παραγωγή των πούρων.

Στην αρχή ήταν μόνο τα περιτυλίγματα των Περιορισμένων Εκδόσεων που φτιάχτηκαν από φύλλα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά από το 2007 τα filler και τα binder έχουν επίσης ειδική ηλικία για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα κουτιά φέρουν μια επιπλέον μαύρη με χρυσή σφραγίδα που δείχνει ότι περιέχουν πούρα περιορισμένης έκδοσης και δίνουν το έτος που κυκλοφόρησαν. Κάθε πούρο είναι ντυμένο με μια δεύτερη μπάντα που δίνει τις ίδιες πληροφορίες.

Cohiba Maduro 5

Το Cohiba Maduro 5 διαφέρει από τα άλλα πούρα σε αυτήν την ενότητα με δύο τρόπους. Πρώτον επειδή είναι μια τυπική γραμμή και όχι μια ξεχωριστή σειρά Habano και δεύτερον, επειδή παρέχει ένα παράδειγμα πούρου στο οποίο μόνο ένα από τα φύλλα του, το σκούρο περιτύλιγμα maduro, είναι κατασκευασμένο από παλαιωμένο καπνό.

Παρουσιάστηκε το 2007, και τα τρία μεγέθη στο Linea Maduro 5 της Cohiba είναι ντυμένα ομοιόμορφα με περιτυλίγματα που έχουν συλλεχθεί από τα πολύ ανώτερα επίπεδα φυτών καπνού υπό σκιά. Αυτά τα φύλλα, τα οποία στην Κούβα παράγονται με εντελώς φυσικά μέσα, απαιτούν επιπλέον ζύμωση και ωρίμανση. Σε αυτήν την περίπτωση, αφήνονται να ωριμάσουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, όπως επιβεβαιώνει ο αριθμός 5 στο όνομα της Line, προτού προστεθούν στα πούρα.

Οι απόψεις διαφέρουν στον κόσμο των Habanos σχετικά με το πόσο επηρεάζει το περιτύλιγμα τη γεύση. Το σίγουρο είναι πάντως πως τα κουβανέζικα περιτυλίγματα maduro φέρνουν μια ιδιαίτερη γλυκύτητα και ένα ξεχωριστό άρωμα στη γεύση.

Η Phoenicia Fereos Hellas S.A. (PFH S.A.) δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων από το 2007. Εισάγει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα καπνού με έμφαση στα χειροποίητα πούρα.

Αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο διανομέα των Κουβανέζικων πούρων της Habanos που θεωρούνται από τους απανταχού cigar afficionados ό,τι πιο εκλεκτό στον κόσμο των πούρων.

Για να συνεχίσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο
πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.