Ώρα για έλεγχο

Οι έλεγχοι ποιοτικού ελέγχου είναι πάρα πολύ αυστηροί σε όλα τα στάδια κατασκευής ενός χειροποίητου πούρου. Όσα πούρα δεν περνούν δεν θα γίνουν ποτέ Habanos.

Κάθε μέρα ο υπεύθυνος εργαστηρίου (El Jefe de Galera) επιβλέπει το έργο των Torcedor πούρων. Ταυτόχρονα, οι επόπτες, οι οποίοι είναι οι ίδιοι κορυφαίοι Torcedores, επιβλέπουν κάθε ταξιαρχία 30 έως 40 εργαζομένων παρακολουθώντας την τεχνική τους και ελέγχοντας τις διαστάσεις των πούρων που κάνουν.

Τα πούρα που έχουν τελειώσει τοποθετούνται σε ξύλινα κουτιά χωρίς καπάκι, ανοιχτά στο μπροστινό μέρος, που ονομάζονται mini-roderos ή cajuelas.

Κάθε mini-rodero φέρει την ένδειξη του αριθμού του Torcedor, του vitola de galera και της ημερομηνίας κατασκευής. Στη συνέχεια, τα ,mini roderos τοποθετούνται μέσα σε μεγαλύτερα ξύλινα δοχεία που ονομάζονται roderos, τα οποία στη συνέχεια πηγαίνουν στο τμήμα ποιοτικού ελέγχου όπου οι τεχνικοί ελέγχουν τα πούρα για βάρος, μήκος, περιφέρεια, συνέπεια, κατασκευή και εμφάνιση, εξετάζοντας ιδιαίτερα τη στεγανότητα των wrapper και το φινίρισμα των caps.

Δείγματα κάθε εργασίας του Torcedor διαχωρίζονται τακτικά για να επαληθεύσουν την εσωτερική κατασκευή και ανάμειξή τους. Όταν εντοπίζονται προβλήματα, τα πούρα αφαιρούνται από την ημερήσια ποσόστωση. Αυτό είναι  ένα σοβαρό ζήτημα για τους Torcedores που πληρώνονται με το πόσα πούρα έφτιαξαν.

Μεταξύ των τελευταίων τεχνικών ελέγχου ποιότητας υπάρχει ένα μηχάνημα που ελέγχει τo filler με αναρρόφηση. Η δοκιμή πραγματοποιείται μετά την συμπίεση της δέσμης στο καλούπι και πριν από την προσθήκη του wrapper. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2001 και χρησιμοποιείται πλέον σε κάθε εργοστάσιο.

Δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα

Κάθε εργοστάσιο έχει την ομάδα των δοκιμαστών πούρων – των Catadores – που συναντιούνται καθημερινά για να δοκιμάσουν πούρα και να τα βαθμολογήσουν σύμφωνα με μια λίστα ελέγχου ποιότητας έξι σημείων για τράβηγμα, άναμμα, άρωμα, γεύση, αντοχή και συνολική ποιότητα. Σε κάθε συνεδρίαση δοκιμάζονται 3-5 διαφορετικά πούρα. Εάν εντοπιστεί απόκλιση από τον κανονικό χαρακτήρα οποιασδήποτε μάρκας και μεγέθους, προτείνουν προσαρμογές στο μείγμα.

Οι Catadores είναι η πρώτη γραμμή του Comision Nacional de Degustación – Εθνική Επιτροπή Γευσιγνωσίας -, η οποία, ως μέρος του Ινστιτούτου Ερευνών Καπνού, συνδέεται στενά με το Ρυθμιστικό Συμβούλιο για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (D.O.P.) Habanos. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη συνοχή των μειγμάτων όλων των Habanos.

Ανά πάσα στιγμή, το Ρυθμιστικό Συμβούλιο μπορεί να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου.

Ώρα για ξεκούραση

Μεταξύ κατασκευής και συσκευασίας, τα πούρα μεταφέρονται στο δωμάτιο κλιματισμού ή στο Escaparate. Εδώ στα συρτάρια με κέδρους αφήνονται να ξεκουραστούν ενώ ρίχνουν την υπερβολική υγρασία που αποκτήθηκε κατά τη διαδικασία κύλισης. Μετά από μια εβδομάδα τα πούρα πλέον μπορούν να καπνιστούν, αλλά όσο περισσότερο μένουν εδώ τόσο το καλύτερο. Οι συνθήκες διατηρούνται αυστηρά μεταξύ 16 και 18 ° C και 65% έως 70% σχετικής υγρασίας, αισθητά πιο δροσερές και ξηρότερες από το περιβάλλον της Κούβας.

Το Escaparate αναφέρεται συχνά ως «θησαυροφυλάκιο». Εδώ αποθηκεύεται ο πραγματικός πλούτος του εργοστασίου.

Η Phoenicia Fereos Hellas S.A. (PFH S.A.) δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων από το 2007. Εισάγει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα καπνού με έμφαση στα χειροποίητα πούρα.

Αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο διανομέα των Κουβανέζικων πούρων της Habanos που θεωρούνται από τους απανταχού cigar afficionados ό,τι πιο εκλεκτό στον κόσμο των πούρων.

Για να συνεχίσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο
πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.