Καλλιέργεια υπό σκιά

Φύλλο καλλιεργημένο υπό σκιά για wrappers

Η επεξεργασία των φύλλων καπνού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός Habano διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο καλλιέργειάς τους και την τελική τους λειτουργία στην κατασκευή του πούρο. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των διεργασιών που χρησιμοποιούνται για τα φύλλα που προορίζονται για wrapper.

Wrappers με την μέθοδο σκλήρυνσης από τον αέρα

Η πρώτη διαδικασία για το πρόσφατα συγκομισμένο φύλλο wrapper, από το οποίο εξαρτάται η επιτυχία ολόκληρης της καλλιέργειας, είναι μια αργή και προσεκτική περίοδος σκλήρυνσης του από αέρα που αφαιρεί την υγρασία και μετατρέπει το φύλλο σταδιακά από έντονο πράσινο σε χρυσό καφέ.

Wrappers με την μέθοδο σκλήρυνσης από τον αέρα

Η πρώτη διαδικασία για το πρόσφατα συγκομισμένο φύλλο wrapper, από το οποίο εξαρτάται η επιτυχία ολόκληρης της καλλιέργειας, είναι μια αργή και προσεκτική περίοδος σκλήρυνσης του από αέρα που αφαιρεί την υγρασία και μετατρέπει το φύλλο σταδιακά από έντονο πράσινο σε χρυσό καφέ.

1. Επεξεργασία αέρα με τον παραδοσιακό τρόπο

Μερικά wrappers ωριμάζουν στα παραδοσιακά Curing Barns των αγροτών (Casas de Tabaco) που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις φυσικές επιπτώσεις του κλίματος. Τα φύλλα είναι ραμμένα σε ζεύγη και κρεμασμένα σε στυλοβάτες που τοποθετούνται σε ράφια στον αχυρώνα. Καθώς τα φύλλα ωριμάζουν, έτσι ο πόλος ανυψώνεται προοδευτικά υψηλότερα στα ράφια. Ο εξαερισμός και το φως πρέπει να ρυθμίζονται συνεχώς ώστε να επιτρέπουν φυσικές μεταβολές στη θερμοκρασία και την υγρασία. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 50 ημέρες.

2. Ελεγχόμενη σκλήρυνση αέρα

Τη δεκαετία του 1990 μια σημαντική επένδυση στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας ήρθε, για τη σκλήρυνση των φύλλων wrappers, για να ξεπεραστούν οι απρόβλεπτες συνθήκες σε έναν συμβατικό αχυρώνα. Αυτό το σύστημα επεξεργασίας αέρα είναι  πιο εκλεπτυσμένο, με τις βέλτιστες συνθήκες να επαναλαμβάνονται όλο το εικοσιτετράωρο. Ο χρόνος που απαιτείται είναι φυσικά λιγότερο, περίπου 25 ημέρες. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση καθώς η κατάσταση του φύλλου αλλάζει συνεχώς επειδή η διαδικασία τρέχει με πλήρη ρυθμό μέρα και νύχτα.

Ζύμωση wrapper

Μόλις τα φύλλα περιτυλίγματος ωριμάσουν πλήρως, αφαιρούνται από τους πόλους και δένονται σε δεμάτια που ονομάζονται gavillas. Αυτό ολοκληρώνει το έργο του αγρότη και το έργο μεταφέρεται στα χέρια της Empresa de Acopio y Beneficio del Tabaco – της «οργάνωσης για τη συλλογή και βελτίωση του καπνού» – που αγοράζει τα φύλλα από τον αγρότη. Τα φύλλα στη συνέχεια μεταφέρονται στο Escogida ή στο Sorting House, όπου θα ζυμωθούν.

Καθώς τα φύλλα που καλλιεργούνται με σκιά είναι τόσο λεπτά και ευαίσθητα, τα wrappers υφίστανται μόνο μία διαδικασία ζύμωσης. Διαρκεί τουλάχιστον 20 ημέρες και λαμβάνει χώρα σε θαλάμους του Sorting House που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης οι ακαθαρσίες των φύλλων απομακρύνονται και η οξύτητα, η πίσσα και η περιεκτικότητα σε νικοτίνη μειώνονται ενώ τα χαρακτηριστικά γεύσης του τονίζονται. Η ζύμωση εξισώνει επίσης το χρώμα του περιτυλίγματος.

Μετά τη ζύμωση, τα περιτυλίγματα μένουν στο σπίτι ταξινόμησης και περνούν στη διαδικασία ταξινόμησης σε τάξεις.

Ταξινόμηση των wrappers

Το μέγεθος, το χρώμα και η υφή είναι τα τρία κριτήρια που καθοδηγούν τους ταξινομητές. Πολύτιμα wrappers, όπως θα περίμενε κανείς, αποτελούν αντικείμενο πολύ προσεκτικής προσοχής. Πρώτα, υγραίνονται και αερίζονται για να τα προετοιμάσουν για το χειρισμό τους. Στη συνέχεια, ταξινομούνται σε μια εκπληκτική σειρά 50 διαφορετικών κατηγοριών που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι μόνο το πιο τέλειο θα ντύσει ένα Habano. Οποιοδήποτε φύλλο κάτω από ένα συγκεκριμένο πρότυπο απορρίπτεται και διατίθεται για άλλους σκοπούς.

Απολέπιση και γήρανση wrapper

Αφού τα περιτυλίγματα ταξινομηθούν σε τάξεις, δένονται και πάλι σε gavillas (sheaves). Οι gavillas στη συνέχεια συσκευάζονται σε δέματα γνωστά ως tercios, κατασκευασμένα από yagua, το οποίο είναι ο χαλαρός φλοιός του βασιλικού φοίνικα, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς στην Κούβα. Κάθε δέμα φέρει μια ετικέτα με πληροφορίες σχετικά με τα φύλλα μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους τους, του έτους συγκομιδής και της ημερομηνίας συσκευασίας. Οι Tercios επισημαίνονται επίσης με τον κωδικό του Escogida όπου ταξινομήθηκαν τα wrappers.

Τέλος, τα tercios μεταφέρονται στην αποθήκη όπου τα περιτυλίγματα θα μείνουν αδρανή για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η Phoenicia Fereos Hellas S.A. (PFH S.A.) δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων από το 2007. Εισάγει και διανέμει εκλεκτά προϊόντα καπνού με έμφαση στα χειροποίητα πούρα.

Αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο διανομέα των Κουβανέζικων πούρων της Habanos που θεωρούνται από τους απανταχού cigar afficionados ό,τι πιο εκλεκτό στον κόσμο των πούρων.

Για να συνεχίσετε την πλοήγηση στον ιστότοπο
πρέπει να είστε άνω των 18 ετών.